19 Şubat 2020 Çarşamba

Abandon ne demek? | İngilizce Türkçe Çeviri

Abandon : Bırakmak, Terk etmek, Vazgeçmek

Abandon kelimesi, özellikle ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavlarında sıkça karşılaştığımız kelimelerden birisidir. Bu kelime hem isim, hem de fiil olarak kullanılmaktadır. İsim olarak kullanıldığında, yukarıdaki anlamlarından daha farklı bir anlam vermektedir.

Abandon isim olarak; taşkınlık, kendinden geçme, coşku gibi anlamlar vermektedir.

Şimdi, abandon kelimesi ile ilgili birkaç İngilizce cümle kuralım. Bu sayede fiil ve isim olarak kullanımına dair daha net fikir sahibi olabiliriz.

İsim olarak kullanımı;

- This is a crazy abandon.
(Bu çılgın bir coşku)

Gördüğünüz gibi yukarıdaki cümlede abandon kelimesi isim türünden bir kelime olarak kullanılmıştır. “crazy” kelimesi, sıfat türünden bir kelimedir ve abandon ile birlikte kullanarak, sıfat tamlaması oluşturmuştur.

Ancak abandon kelimesinin isim türünden kullanımı pek yaygın değildir. Daha çok fiil olarak kullanımı yaygındır ve fiil olarak kullanıldığında, daha farklı anlamlar vermektedir.

Aşağıdaki cümleler, abandon kelimesinin fiil olarak kullanıldığı kelimelerdir.

- Pandas don’t abandon their children.
(Pandalar çocuklarını terk etmez.)

Yukarıdaki cümelede abandon kelimesi “terk etmek” anlamında kullanılmıştır. Yazının başında da ifade ettiğimiz gibi, abandon kelimesinin birden çok anlamı vardır ve en çok kullanılan anlamı “terk etmek” anlamıdır.

- Never abandon if you want to catch your hopes.
(Eğer umutlarını yakalamak istiyorsan asla vazgeçme.)

Bu cümlede ise “vazgeçmek” anlamında kullanılmıştır. İngilizce cümlelerde abandon kelimesinin “terk etmek” anlamından sonraki en sık kullanıldığı ikinci anlam “vazgeçmek” anlamdır.

Ancak yazının başında da belirttiğim gibi, İngilizce konuşmalarda gündelik hayatta abandon kelimesi genel olarak pek kullanılmaz. Çünkü aynı anlamı veren farklı popüler kelimeler var. O kelimeler daha çok tercih ediliyor.

Aşağıdaki kelimeler abandon kelimesinin eş anlamlı kelimeleri olup, gündelik hayatta kullanılması en sık tercih edilen kelimelerdir.

Abandon = Leave : Terk etmek, bırakmak
Abandon = Give up : Vazgeçmek

Diğer eş anlamlı kelimelerin kullanımı daha popülerdir. Abandon ise daha önce de belirttiğim gibi, genellikle İngilizce sınavlarında kelime haznemizi sorgulamak isteyen öğretmenler tarafından kullanılan, sınavlarda karşımıza çıkartılan bir kelimedir.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.