28 Şubat 2020 Cuma

Responsible | İngilizce Türkçe Çeviri


Responsible : sorumlu
to be responsible : sorumlu olmak
to be responsible for ….  : ….den sorumlu olmak

Responsible kelimesi hem isim, hem de fiil olarak kullanılabilen bir kelimedir. Eğer isim olarak kullanılacaksa “responsible”, fiil olarak kullanılacaksa “to be responsible for” şeklinde kullanılır.


Aşağıdaki örnek cümleleri incelediğinizde, responsible kullanımını daha net anlayabilirsiniz.

- To be responsible for homework
(ödevden sorumlu olmak)

Yukarıdaki cümlede “responsible” kelimesi “fiil” olarak kullanılmıştır.

Normalde, bu kelimeyi fiil olarak kullandığımızda “responsible” kelimesinden hemen önce “to be” yardımcı fiili de gelir.

Yukarıdaki ifade “to be” yardımcı fiilini aynı şekilde “to be” şeklinde kullandık. Çünkü çekimleyebilmemiz için ortada bir özne olması gerekiyor. Ancak örnek ifadede herhangi bir özne olmadığı için çekimlemedim.

- You are responsible for homework.
(Ödevden sorumlusun.)

Bu örnek cümlede ise “to be” yardımcı fiili çekimlenerek “are” olmuştur. Çünkü cümlenin öznesi “you”, ikinci tekil şahıstır.

Yukarıdaki örnek cümlelerde responsible kelimesi fiil olarak kullanılmıştır.
Aşağıdaki cümlede ise sıfat olarak kullanımını görebilirsiniz.

- Responsible people come early.
(Sorumlu insanlar erkenden gelir.)

Yukarıdaki cümlede “responsible” kelimesi, “people” kelimesini nitelendirdiği için sıfat görevinde kullanılmıştır.

Şimdi sıra sizde;


"Ben kitabımdan sorumluyum." cümlesini İngilizce'ye çevirin.



Öncelikli olarak cümlenin fiiline bakıyoruz. Çünkü kuracağımız İngilizce cümle için, hangi zaman dilimini kullanmamız gerektiğini bilmemiz önemlidir. İngilizce Türkçe ya da Türkçe İngilizce çeviri yaparken, bu nedenden dolayı önce fiile bakarız. Baktığımızda "sorumluyum" ifadesinden, cümlenin "Geniş Zamanlı" bir cümle olduğunu anlıyoruz. Bu zamanın İngilizce karşılığı "Present Tense" olarak tanımlanır. Bakmamız gereken bir diğer önemli ayrıntı ise cümlenin ne tür bir cümle olduğudur. Cümleler temel olarak; düz, soru, emir vs. türlere ayrılır. Örnekteki cümle düz bir cümle olduğundan, cümleye özne ile başlıyoruz. O halde ilk öğemiz "I" zamiridir. Bu zamirden hemen sonra "to be responsible for" ifadesini yerleştiriyoruz ve "book" kelimesini ekliyoruz. Sonuç olarak cümlemiz; "I am responsible for my book." (Kitabımdan sorumluyum.)


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.