26 Temmuz 2020 Pazar

Ders - 4 | you are (Sen …sin)

İngilizce’de “you are …” şeklinde başlayan bir cümle kurarak, karşınızdaki kişiye “sen …sın” şeklinde bir ifade kullanarak, o kişinin belirli bir özelliğe sahip olma durumunu ifade edebilirsiniz.



Örneğin iletişim kurduğunuz kişi bir öğrenci ise ve siz de, o kişinin öğrenci olduğunu ifade etmek istiyorsanız “sen öğrencisin” şeklinde cümle kurmak istersiniz. Bu cümleyi İngilizce kurmak için aşağıdaki kelimeleri kullanırız;

you : sen
are : -sın, -sin
student : öğrenci

Yukarıdaki üç kelimeyi kullanarak cümlemizi oluşturacağız. 

You kelimesi şahıs ifade ettiği için cümlenin en başında kullanılır.
“are” kelimesi ise her zaman şahıs bildiren kelimeden sonra kullanılır.
“student” kelimeside “are” kelimesinden hemen sonra yazılır.

Cümlemizi “you are student.” şeklinde oluşturmuş oluruz.

Bu tarz benzer cümleler oluşturarak, “you are …” şeklindeki cümle kalıplarını çok daha hızlı bir şekilde kavramamız mümkün olur.

Bir önceki derste öğrendiğimiz “I am …” şeklindeki cümle kalıpları ile bu derste öğrendiğimiz “You are …” şeklindeki cümle kalıpları arasındaki tek fark şahıslardır. Önceki derste öğrendiğimiz cümle kalıbı birinci tekil şahsa göre olup, bu derste ikinci tekil şahsa yönelik bir kalıbı ele almaktayız.

Her iki kalıbı da karşılaştırarak, örnekler ile daha net bir şekilde anlamamız mümkün olur.

I am student.
(Ben öğrenciyim.)

You are student.
(Sen öğrencisin.)

Yukarıdaki örnekleri karşılaştırarak incelediğimizde ilk cümlede “kendimiz hakkında”, ikinci cümlede ise “karşımızdaki kişi hakkında” bir olma durumunu ifade etmekteyiz.

Diğer örnekler;

You are good.
(Sen iyisin.)

You are happy.
(Sen mutlusun.)

You are smart.
(Sen akıllısın.)

You are expert.
(Sen uzmansın.)

You are strong.
(Sen güçlüsün.)

You are crazy.
(Sen çılgınsın.)

Gördüğünüz gibi karşınızdaki kişi hakkında bir sürü tanımlama yapabilirsiniz. Özellikle de iletişim kurduğunuz bir kişinin özelliğini fark ettiğinizde ve o özelliğini kendisine karşı ifade etmek istediğinizde bu kalıbı kullanmanız gerekebilir.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.