Daha önce have fiilinin kullanımı ile ilgili bir yazı yazmıştım. O yazıda da söylediğim gibi; have fiili hem normal hem de yardımcı olarak kullanılabilen bir fiildir. İşte bu yüzden have fiilinin kullanıldığını cümleleri incelerken, o cümlede esas fiil olarak mı yoksa yardımcı fiil olarak mı kullanıldığını da dikkate alırsanız, konuyu daha net bir şekilde anlamış olursunuz.
Ben zaten sizlere aşağıdaki örnek cümlelerin her birisi için açıklama yapacağım. Bu sayede o cümleleri net bir şekilde anlayabileceksiniz. Hazırsanız, başlayalım.
Have ile ilgili cümleler ve anlamları aşağıdadır;
I have.
(Sahibim.)
Yukarıdaki örnek cümlede have fiili “ana fiil” olarak, “sahip olmak” anlamında kullanılmıştır.
I have cat.
(Kedim var.)
Bu örnek cümlede de tıpkı ilk örnek cümlede olduğu gibi; have fiili ana fiil olarak, sahip olmak anlamında kullanılmıştır. Bu tarz kullanımlarda have fiilinden sonra isim türünden bir sözcük yazdığımızda, o yazdığımız isim türünden sözcüğe sahip olduğumuzu ifade edebiliyoruz. Örnekteki cümlede “cat” kelimesi getirilmiş.
I have a cat.
(Bir kediye sahibim.)
Bu örnek cümlenin, ikinci örnek cümleden tek farkı “a” ön takısı almış olmasıdır. “a” ön takısı, “bir” anlamı vermiştir. Böylece cümlenin anlamı; herhangi bir kediye sahibim anlamına gelmiştir. Bu tarz cümleler aynı zamanda “bir kedim var” şeklinde de çevrilebilir.
I have a book.
(Bir kitaba sahibim.)
Tıpkı üçüncü cümlede olduğu gibi, bu cümlede de bir kitaba sahibim cümlesi “bir kitabım var” şeklinde ifade edilebilir. Her iki kullanım da uygundur. Burada bilinmesi gereken temel nokta ise bu tarz cümlelerde have fiilinin esas fiil olarak, “sahip olmak” anlamında kullanıldığıdır.
You have an umbrella.
(Bir şemsiyen var.)
Bu cümlede “an” ön takısı kullanılmıştır. Bildiğiniz gibi; sesli harfle başlayan isim türünden kelimeler için “an”, sessiz harfle başlayan isim türünden kelimeler için ise “a” ön takısı kullanılmaktadır.
Ayrıca dikkat çekmek istediğim bir diğer önemli nokta ise you öznesinden sonra have fiilinin, tıpkı I öznesinden sonraki hali gibi kullanıldığıdır. İşte bu yüzden bilmeniz gereken şu dur ki; have fiili, geniş zamanda, sahip olmak anlamında kullanıldığında 1. 2. tekil ve 1. 2. 3. çoğul şahıslar için “have” şeklinde, 3. tekil şahıslar için ise “has” şeklinde kullanılır. Aşağıdaki örnek cümleye bakınız.
She has beautiful hair.
(O’nun güzel saçları var.)
Bu cümlede fark ederseniz have fiili, has şeklinde yazılmış. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi 3. tekil şahıslar için have fiili, “has” şeklinde yazılır.
I had a computer.
(Bir bilgisayarım vardı.)
Bu örnek cümlede have fiili, had şeklinde yazılmıştır çünkü geçmiş zamanlı bir cümledir. Daha önceki zamanlarda sahip olunan birşeyi ifade etmek istediğimizde have fiilinin geçmiş zamanlı halini kullanmamız gerekir.
We had a car.
(Bir arabamız vardı.)
Fark ederseniz bu cümlede de have fiili had şeklinde yazılmıştır. Özne 1. çoğul şahıs olmasına rağmen, have fiilinin yazılışında herhangi bir farklılık yoktur. 7. örnek cümlede 1. tekil şahıs için had şeklinde yazmıştık ve bu örnek cümlede de aynı şekilde had şeklinde yazıyoruz. Çünkü have fiilinin geçmiş zamanlı hali olan “had” şekli tüm özneler için aynı şekilde yazılır.
I have gone to the school today.
(Bugün okula gittim)
Bu örnek cümlede have fiili yardımcı fiil olarak kullanılmıştır. Ana fiilin şimdiki bitmiş zamanda gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etmektedir. Bu cümlede ana fiil 3. haldedir. Bu cümlenin yukarıdaki diğer cümlelerden en önemli farkı ise have fiili “sahip olmak” anlamında değil, geçmiş zamanı belirtmek amacıyla yardımcı fiil olarak kullanılmıştır.
I had seen my english teacher in school.
(İngilizce öğretmenimi okulda görmüştüm.)
Bu cümlenin yukarıdaki cümleden farkı ise have yardımcı fiili, had şeklinde yazılmıştır. Bu da cümledeki ana fiilin geçmişte bitmiş zaman diliminde gerçekleştirildiği anlamını vermektedir.
I will have seen my english teacher today in school.
(Bugün okulda ingilizce öğretmenimi görmüş olacağım.)
Bu cümlede de have fiili yardımcı fiil olarak kullanılmıştır. Gelecekte bitmiş zamanı ifade etmektedir.
I have to write my book.
(Kitabımı yazmak zorundayım.)
Bu cümlede have zorunluluk anlamında kullanılmıştır. Have fiilinden sonra ana fiili mastar halinde yazarak, bu tarz cümleler oluşturabiliriz.
I have my room cleaned.
(Odamı temizlettim.)
Bu cümlede have fiili, başkasına yaptırılmış ya da başkası tarafından yapılmış bir eylemi ifade etmek amacıyla kullanılmıştır. Bu tarz cümlelerde have fiilinden sonra diğer özneler yazılır ve ana fiil 3. geçmiş zaman halde cümlenin en sonuna gelir.
I have lunch
(Öğle yemeği yerim.)
Burada have ile birlikte fiil kullanılmıştır. Anlam olarak bir fark yoktur.
I am having lunch
(Öğle yemeği yiyorum.)
Bu cümlenin yukarıdaki cümleden farkı ise yukarıdaki cümlenin geniş, 15. cümlenin ise şimdiki zamanda kurulmuş olmasıdır. Bu nedenle have fiili, şimdiki zaman eki olan -ing ekini alarak having olmuştur.
Evet have ile ilgili cümleler ve anlamları bu şekilde sıralandırdım. Bu konuda anlamadığınız birşey varsa, aşağıdaki yorumlar kısmından bana sormaktan çekinmeyin. Ayrıca daha önce İngilizce have kullanımı ile ilgili bir konu yazmıştım, o konuya da mutlaka bakmanızı öneririm.
0 comments:
Yorum Gönder
Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.