13 Nisan 2020 Pazartesi

İngilizce Gelecek Zaman Cümleleri (Açıklamalı)


İngilizce gelecek zaman cümleleri "will" yardımcı fiili kullanılarak yapılan cümlelerdir. Bu yazıda, will cümleleri ile ilgili örnekleri ayrıntılı açıklamalar ile bulabilirsiniz.

Aşağıda İngilizce gelecek zaman cümleleri bulabilirsiniz.

I will try to find you.
(Seni bulmaya çalışacağım.)

will hakkında bilgi: Gelecek zaman diliminde bir cümle kurabilmek için “will” yardımcı fiilini kullanırız. “will” yardımcı fiili, Türkçedeki “-ecek, -acak” gelecek zaman eklerinin karşılığıdır.

She will read the book that you gave her.
(Ona verdiğin kitabı okuyacak.)

İpucu : “gave” kelimesi, “to give” (vermek) fiilinin geçmiş zamanlı halidir. Bir cümlede, fiilin geçmiş zamanlı halinin kullanılmış olması, o cümlenin geçmiş zaman dilimine ait olduğunu göstermez. Önemli olan cümlenin ana fiilinin hangi zaman diliminde kurulmuş olduğudur. Buna göre cümlenin yüklemini incelediğimizde, “gelecek zaman” diliminde olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden “that” ile başlayan ve “gave” içeren açıklama cümlesi sizi şaşırtmasın.

She will go to the school tomorrow if it doesn’t rain.
(O okula gidecek, eğer yağmur yağmazsa.)

Bu cümlede dikkatinizi çekmek istediğim birkaç nokta var. Birincisi “will” yardımcı fiilinin, hiçbir şahıs için değişkenlik göstermediğidir. Çünkü hatırlarsanız “to be”, “to do”, “to have” gibi bazı yardımcı fiiller, özellikle de üçüncü tekil şahıslar için değişkenlik göstermektedir ve genellikle sonuna “-es, -s” eklerinden birisini almaktadır. Ancak “will” kullanımında böyle bir durum söz konusu değildir.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer önemli nokta ise “if…” kalıbıdır. Gelecek zaman cümlelerinde de “if…” kalıbı kullanılabilir. Bu durum sizi şaşırtmasın.

There’s nothing to eat and it will not unless you don’t.
(Yiyecek birşey yok ve yapmadığın sürece olmayacak.)

Bu cümle, birleşik cümledir. Birinci kısım “and” bağlacından önce ve ikinci kısım “and” bağlacından sonra gelmektedir ve fark ederseniz “will” yardımcı fiili “and” bağlacından sonra başlayan cümlede kullanılmıştır. Çünkü ilk cümle “geniş zaman” cümlesi iken, ikinci cümle “gelecek zaman” cümlesidir. Buradan şunu anlamamız gerekiyor; “will” yardımcı fiili her zaman cümle başlarında kullanılmak zorunda değildir. Bazen duruma göre ortalarda bir yerlerde de görebilirsiniz.

When you will read the book that about "the arising of music"?
"Müziğin doğuşu" hakkındaki kitabı ne zaman okuyacaksın?

Bu cümle; gelecek zaman diliminde kurulmuş bir cümledir. Bildiğiniz gibi; “what, when, who” gibi soru zamirlerini kullanarak, soru cümleleri kurabiliyoruz. Soru cümlesi kurduğumuz zaman ise normal kurduğumuz cümlenin başına sadece soru kelimesini eklememiz yeterli oluyor.

Mesela yukarıdaki soru cümlesini soru şeklinde değil de, düz cümle şeklinde yazmış olsaydık, cümlenin başında “when” kelimesini kullanmadan aşağıdaki gibi yazardık;

You will read the book that about "the arising of music".
(Müziğin doğuşu hakkındaki kitabı okuyacaksın.)

Gördüğünüz gibi, yukarıdaki cümle düz cümle olarak kurulmuştur ve bu cümleyi bir soru cümlesine dönüştürmek için yapmamız gereken tek şey “when” soru zamirini cümlenin başına eklemektir.

Will you can catch the bus?
(Otobüsü yakalayabilecek misin?)

Yukarıdaki cümle de bir soru cümlesidir ancak yardımcı fiilin cümlenin başına getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eğer bir önceki cümle gibi “when” soru zamirini kullanarak bu soruyu oluşturacak olsaydık, bu durumda cümlenin başına soru kelimesi gelecekti. Ancak soru kelimesi kullanmadan oluşturduğumuz gelecek zaman cümlelerinde “will” yardımcı fiilini cümlenin başına yerleştiririz.

Öte yandan “can” (-ebilmek) yardımcı fiilinin de, “will” yardımcı fiili ile birlikte kullanılabilir olduğunu söylemek istiyorum. Bazen İngilizce cümle kurarken iki yardımcı fiil bir arada olur mu gibisinden kafa karışıklığı yaşayanlar olabilir ancak “yakalayabilecek” sözcüğünü incelediğimizde “can” yardımcı fiilinin “-abilmek” ve will yardımcı fiilinin “-ecek” eklerinin birleşmiş olduğunu görebiliriz.

Won’t wait for you.
(Seni beklemeyeceğim.)

Bazı gündelik kullanımlarda, özellikle de cümle 1. tekil şahsa ait ise zamir kullanılmayabiliyor. Çünkü gizli özne dediğimiz durum söz konusudur. Cümlenin kuruluş şeklinden hangi şahsa ait olduğunu anlarız. Yukarıdaki cümle de, bu tarz bir kullanıma örnek bir İngilizce gelecek zaman cümlesidir.



İngilizce gelecek zaman cümleleri sayesinde gelecek zamanda İngilizce cümle nasıl kurulur, daha net bir şekilde kavrayabilirsiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.