23 Nisan 2020 Perşembe

İngilizce Zamanlar ile İlgili Cümleler (Açıklamalı)

İngilizce zamanlar ile ilgili cümleler aşağıda bulabilirsiniz. Tüm zaman dilimleri ile ilgili cümleler ve ayrıntılı açıklamalar mevcuttur.


I like.

Bu cümle basit geniş zamanda kurulmuş bir cümledir. Çünkü "to like" fiili herhangi bir ek ve yardımcı fiil almadan kullanılmıştır. Geniş zamanlı olumlu cümleler kurabilmek için herhangi bir yardımcı fiil veya ek kullanmamıza gerek yoktur.

She likes.

Yukarıdaki cümle özne ve yüklemden oluşan bir cümledir. Geniş zaman dilimine aittir. Bunu "to like" fiinin herhangi bir yardımcı fiil almadan kullanılmış olmasından ve fiilin sonuna gelen "-es" ekinden anlıyoruz. Üçüncü tekil şahıslar için geniş zamanda olumlu cümle kurarken, yüklemin sonuna "-s" ya da "-es" eklerinden birisi gelir.

She wants to eat cake.

Bu cümlede geniş zamanda kurulmuş olup, cümlenin yüklemi üçüncü tekil şahsa göre çekimlenmiştir. Bu yüzden dolayı want fiili -s ekini almıştır.

Nobody wants to come with me.

Cümlenin öznesi "nobody", yüklemi ise "wants" kelimeleridir. Bu cümlenin yüklemi "-s" ekini almıştır. Çünkü özne üçüncü tekil şahıstır. Unutmayın; nobody, somebody gibi zamirler de üçüncü tekil şahıs olarak değerlendirilirler.

The house looks like a car.
Yukarıdaki cümlenin öznesi "the house", yüklemi "looks" kelimeleridir. "to look" fiili, "-s" ekini almıştır çünkü cümlenin öznesi "the house" üçüncü tekil şahıstır.

I feel the love of your.

Yukarıdaki cümlenin yüklemi "feel" kelimesidir. İngilizce "to feel, to know, to see, to love" gibi hareket ifade etmeyen fiiller genellikle "-ing" ekini almazlar. Bu nedenden dolayı bu fiiler şimdiki zaman diliminde değil, genellikle geniş zaman diliminde kullanılırlar. Mesela I am loving you şeklinde pek kullanım yoktur ancak I love you daha çok kullanılır.

I am gonna find your book.

Bu cümlede "to be + gonna" kalıbı kullanılmıştır. Bu kalıp gelecek zaman anlamı vermektedir. Böylece cümlenin gelecek zamanlı bir cümle olduğunu anlayabiliyoruz.

When you wake up, you can go to the school.

Bu cümle geniş zamanlı bir cümledir. Ayrıca when bağlacının iki cümleyi birbirine bağladığını görmekteyiz. When bağlacı genellikle bir eylemin yapılmasının başka bir eylemin yapılmasına bağlı olması durumunda kullanılır.

She has gone.

Yukarıdaki cümle Present Perfect Tense cümlesidir. Çünkü "have" yardımcı fiil olarak kullanılmıştır. "have" fiilinin bu şekilde kullanımı ile ana fiil olarak kullanımını karıştırmamalıyız.

Have fiili ana fiil olarak kullanıldığında "sahip olmak" anlamı verirken, bu şekilde yardımcı fiil olarak kullanıldığında ise Perfect Tense cümlesi kurabilmemize yardımcı olmaktadır.

Have ana fiil olarak kullanıldığında "sahip olmak" anlamını veriyor olmasına karşın yardımcı fiil olarak kullanıldığında ise Türkçemizde herhangi bir karşılık vermemektedir.

Sadece perfect tense cümlesi kurabilmemizde yardımcı olmaktadır. Yukarıdaki cümlede yardımcı fiil olarak kullanılmış olduğunu, have yardımcı fiilinden sonra fiilin üçüncü halinin kullanılmış olmasından anlıyoruz.

I have spent my money for nothing.

Bu cümle de present perfect cümlesidir. Çünkü have yardımcı fiil olarak kullanılmıştır. Bunu "to spend" fiilinin üçüncü hali olan "spent" şeklinin kullanılmış olması sayesinde anlıyoruz.

Eğer "have" fiilinden sonra isim türünden bir kelime yazılmış olsaydı, bu durumda o cümledeki have fiilinin yardımcı fiil olarak değil, "sahip olmak" anlamında bir ana fiil olarak kullanıldığını tahmin ederdik.

She had gone to school.

Bu cümle past perfect cümlesidir. Çünkü have fiili "had" şeklinde kullanılmıştır. "had" gördüğümüzde aklımıza direkt olarak past perfect gelmelidir.

I went to house.

Past Tense cümlesidir.

She will go to the home.

Bu cümle gelecek zaman cümlesidir. Çünkü "will" yardımcı fiili kullanılmıştır.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.