28 Mart 2020 Cumartesi

Evde İngilizce Öğrenmenin Yolları Nelerdir?

Evde İngilizce öğrenmek mümkün. Bazı insanlar için İngilizce öğrenmek için Londra'ya ya da New York'a gitmek gerekiyor ama bence hiçbir yere gitmenize gerek yok. Çünkü internet sayesinde tüm imkanlar elinizin altında.

Bir diğer ifade ile internet sayesinde Londra ve New York zaten elinizin altında. İngilizce bir dizi açtığınızda, orada oyuncuların konuştuğu İngilizce ile Amerika’ya gittiğinizde, orada konuşulan İngilizcenin bir farkı mı var? Hayır.

O halde neden evden İngilizce öğrenmek yanlış olsun ki?

Peki evde ingilizce öğrenmek için nasıl bir yol izlemek gerekiyor. İşte bunun cevabı kişiye göre değişmekte olup, ben tamamen kendi tecrübelerime dayanarak birkaç maddede bu yolları derledim.


1. Yöntem : İnternetten Öğrenmek


Tabii ki ev ortamında İngilizce öğrenmenin en iyi yöntemi interneti kullanmaktır. Çünkü internette aradığımız neredeyse tüm bilgiler mevcut.

İngilizce öğrenmek ile ilgili hem Türkçe hem de İngilizce birçok kaynak var ve benim bu blogumu da bu kaynaklardan birisi olarak görebilirsiniz. Çünkü sizlere bu blogumda hazırlamış olduğum yazılı içerikler ile İngilizceyi en iyi bir şekilde öğretmeyi amaç edinmiş durumdayım.

Aynı şekilde internet ortamında YouTube videoları bulabilir ya da başka bloglardan da İngilizce öğrenmek ile ilgili gerekli verilere ulaşabilirsiniz.

Ancak ulaştığınız kaynakları doğru bir şekilde yönetebilmeniz de önemlidir.


Şöyle ki;

- Dilbilgisi konularını özel bir deftere not almalı ve her bir konuyu birbirinden ayırmalısınız. Eğer temiz ve düzenli bir şekilde önemli kısımları not almazsanız, bu not almadığınız kısımları öğrenmeniz çok zaman alır ve tekrar tekrar bakmak durumunda kalırsınız.

- Dilbilgisi konularını öğrenme aşamasında eğer bir sorun ya da anlamadığınız bir ayrıntı ile karşı karşıya kalırsanız, bu ayrıntıyı mutlaka öğrenmenizi öneririm. Aksi halde bu dili öğrenemediğiniz gibi bir hissiyata kapılacaksınız ve tüm motivasyonunuz sönecektir. Bu nedenle, anlamadığınız ayrıntılar ile ilgili benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Elimden geldiğince yardımcı olurum ve blogumdaki konu anlatımlarıma mutlaka bakınız. Çünkü ben tüm konuları olabildiğince açık ve net bir şekilde ele almaktayım.

- Sadece videolara bağlı kalmayın. Günümüzde bazı kişiler, video izleyerek öğrenmenin daha kolay olduğunu düşünüyor halbuki en iyi öğrenme yöntemi yazarak tekrar etmektir. Yazmak için illa kağıt ve kalem kullanmanız şart değildir. Telefonunuzdan birşeyler yazabilirsiniz ama tabii ki kağıt kalem ile yazmak daha akılda kalıcı olacaktır. Bu yüzden dil öğrenmek isteyenlere her daim tavsiyem kendilerine küçük kullanışlı bir not defteri edinmeleri ve bu not defterini temiz, düzenli bir şekilde doldurmalarıdır.

- İnternette kesinlikle test çözmelisiniz. Sadece video izleyerek ya da konu anlatım yazılarını okuyarak İngilizce öğrenmeniz çok zor olur. Halbuki öğrendiklerinizi test ettiğiniz zaman hem konuyu anlamış olduğunuzu fark edersiniz hem de bu sayede kendinize olan motivasyonunuz da artar.


- İnternetten İngilizce öğrenmeye karar verenlere kesinlikle Google Translate kullanmalarını ve beraberinde filmler, diziler ve şarkılar dinlemelerini önermekteyim. Özellikle yeni bir kelime öğrenme aşamasında Google Translate hem o kelimenin hangi türlerde kullanılabildiğini gösteriyor olması ile hem de o kelimenin nasıl bir şekilde telaffuz edildiğini dinlememize olanak sağlıyor olması ile yeni bir kelime öğrenme sürecinde bize büyük bir katkı sağlamaktadır.

Bir kelimenin telaffuzunu birden fazla kez duymanız gerekir ki aklınızda kalsın ve bu sayede bir yerde duyduğunuzda, o kelime olduğunu anlayabilin. İşte bunu sağlamak açısından İngilizce şarkılar, diziler ve filmler çok büyük bir önem teşkil eder.

Ancak başlangıç aşamasında olan birisi için sadece Google Translate öneriyorum. Belli bir seviyeye geldiğinize inandığınızda ve artık İngilizce konuşmaları idrak etmek istediğiniz konusunda daha kararlı olduğunuzda İngilizce filmler izlemenizi öneriyorum. Hatta altyazılı olarak da tercih edebilirsiniz.

Film izleyerek İngilizce öğrenmek iyi bir yöntemdir ve ben daha önce yazmış olduğum bir yazıda, bu yöntemi uygulamayı düşünenler için önemli taktikler de vermiştim. Bu taktikleri özet geçmem gerekirse; filmde söylenen şeyleri altyazıyı okumadan dinleyin ve anlamaya çalışın, ardından çeviri yapın ve altyazıya bakarak doğru mu çevirdiğinizi kontrol edin. Filmi sürekli 2-3 saniye geri sarıp tekrar tekrar dinleyin. Böylece kelimeleri anlamanız daha kolay olacaktır.

Benim blogumda “İngilizce Testler” kategorisi altında birçok farklı konuda hazırlamış olduğum testleri bulabilir, bu testleri çözerek o konuyu ne kadar anlamış olduğunuzu test edebilirsiniz.

- İnternet üzerinden öğrenmek ile ilgili bir diğer yöntem ise Udemy gibi online kurslardır. Bildiğiniz gibi Udemy sitesi üzerinde birçok online kurs vermekte olan eğitimci mevcut. Dilerseniz bu kurslardan birisi ile de öğrenme sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.


2. Yöntem : Kitaplardan Öğrenmek


Kitaplar sayesinde de öğrenmeniz ve kendinizi geliştirmeniz mümkündür. Bunun için önce farklı kitapları keşfetmenizi ve bu kitaplardan sizin için en uygun olanlarını belirlemelisiniz.

Bazı İngilizce öğrenme setleri de işinize çok yarayabilir. Çünkü bazı setler sıfırdan adım adım İngilizce öğretiyor ve sizin seviyenizi oldukça üst seviyeye kadar götürüyor. Bu setler için sadece bir defa ödeme yapıyorsunuz ve ardından evinize ulaşan kargo ile evinizde rahat rahat çalışıyorsunuz.

Kitap setleri ya da genel olarak sadece kitaplara bağlı olarak öğrenmeye çalışmanın bir dezavantajı var ki o da anlamadığınız bir ayrıntıyı soramayacak olmanızdır. Bu durumda yine interneti kullanmak durumunda kalabilirsiniz ki bu yanlış birşey değildir. Aksine, bazen farklı kaynakları bir arada kullanmak, o konuya olan bakış açımızı genişletmekte konuyu farklı açılardan da düşünmemize olanak sağlamaktadır.

Kitap önerisi isteyenler için şunu söylemek isterim;

- 1 adet İngilizce dilbilgisi kitabı (bence Türkçe içerikli olmalıdır)
- 1 adet çeşitli masal ya da hikayelerin olduğu kitap
- Kelime testi
- Paragraf testi

3. Yöntem : Özel Öğretmenden Ders Almak


Bir diğer yöntem ise İngilizce öğretmeninden özel ders almak yöntemidir. Bu yöntem, diğer bahsettiğim yöntemlere kıyasla biraz daha maliyetli olacaktır. Saati 30-100 TL’ye kadar çıkabilmekte olan bir eğitim süreci söz konusudur.

Ancak bu yöntem için tercih edilecek öğreticinin de belli bir seviye için doğru bir yaklaşımda bulunması önemlidir. Aksi taktirde okulda genel olarak tüm öğrencilere anlattığı gibi konuları işlerse, öğrenci yine o konuları anlamakta sorun yaşayacaktır.

Öğretmenin bilinçli olması ve öğrencinin seviyesine uygun bir şekilde, doğru bir yöntem ile öğretim yaklaşımında bulunması son derece önemlidir.

Eğer dilerseniz özel ders için benimle de iletişime geçebilirsiniz. Üstelik ben özel dersin fiziksel ortamda olmasını şart görmüyorum. Çünkü bence WhatsApp gibi bir iletişim uygulaması üzerinden de eğitim süreci çok rahat bir şekilde ilerletilebilir. Yeter ki elimizdeki imkanları doğru bir şekilde değerlendirelim.

Evden İngilizce öğrenmek isteyenler için tavsiyelerim şimdilik bu kadar. Sizler de konu ile ilgili tavsiyelerinizi, düşüncelerinizi ya da deneyimlerinizi aşağıdaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.