4 Mart 2020 Çarşamba

Were Nerede Kullanılır?

Were nerede kullanılır açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki; “were” kelimesi sadece Past Tense (Geçmiş Zaman) ve Past Continuous Tense (Geçmişte Süreklilik Bildiren Zaman) zaman dilimlerinde kullanılır.


1. Past Tense (Geçmiş Zaman) Cümlelerinde Were Kullanımı


They were beautiful.
(Onlar güzeldi.)

Yukarıdaki cümleyi incelediğimizde geçmiş zamanlı olduğunu görüyoruz.

Geniş zamandaki “are”, Geçmiş Zamanda “were” şekline dönüşür.

Örnek;

Geniş Zaman : We are strong.
Geçmiş Zaman : We were strong.

Geniş Zaman : They are good people.
Geçmiş Zaman : They were good people.

Geniş Zaman : You are a good girl.
Geçmiş Zaman : You were a good girl.

Yukarıdaki örnek cümleleri de incelediğinizde, Geniş Zamanda (Present Tense) kullandığımız “are”, Geçmiş Zamanda (Past Tense) “were” şekline dönüşmektedir.

“Were” aynı zamanda “was” kelimesinin kardeşi olarak da düşünebilir.


Çünkü was nerede kullanılır konusunda değindiğim gibi “was” kelimesi de tıpkı were kelimesi gibi Geçmiş Zamanlı cümlelerde kullanılmaktadır.

İki arasındaki tek fark “was” tekil özneler, “were” çoğul özneler için kullanılıyor olmasıdır.

2. Past Continuous Tense (Geçmişte Süreklilik Bildiren Zaman) Cümlelerinde Were Kullanımı


Tıpkı Geniş Zaman dilinde kullandığımız “are” kelimesinin, Geçmiş Zamanda “were” şekline dönüşmesi gibi, aynı şekilde Şimdiki Zaman cümlesinde kullandığımız “are” kelimesi de Geçmişte Süreklilik Bildiren Zamanda “were” olur.

Aşağıdaki örnekleri incelediğinizde, ne demek istediğimi daha net bir şekilde anlayabilirsiniz;

- You are going to home.
(Eve gidiyorsunuz.)

Yukarıdaki cümle “Şimdiki Zaman” (Present Continuous Tense) diliminde kurulmuş bir cümledir. Bu nedenden dolayı “to be” yardımcı fiili kullanılmış ve ana fiile de “-ing” süreklilik eki eklenmiştir.

Bu cümleyi “Geçmişte Süreklilik Bildiren Zaman” (Past Continuous Tense) diliminde yazdığımız zaman, aşağıdaki gibi olur;

- You were going to home.
(Eve gidiyordunuz.)

Yukarıdaki cümlede fark ettiyseniz “are”, “were” şekline dönüşmüştür.

Sonuç olarak were, iki farklı zaman diliminde “are” yerine kullanılır.


Aşağıdaki soruları cevaplandırarak, siz de kendinizi deneyebilir ve were nerede kullanılır konusunu net bir şekilde anlayıp, anlamadığınızı ölçebilirsiniz.


Aşağıdaki cümlelerden hangisini İngilizceye çevirirsek "were" kullanmamız gerekir?
A) O gidiyordu.
B) O öğrenciydi.
C) Onlar gitti
D) Onlar öğrenciydiler.


D
A şıkkı yanlıştır çünkü özne tekil olduğu için, o cümleyi geçmiş zamana dönüştürdüğümüzde "were" değil, "was" kullanılır. Cümle şu şekilde olur: "She was going.
B şıkkı da yanlıştır çünkü tıpkı A şıkkındaki cümle gibi, bu cümle de İngilizceye çevirdiğimizde "She was student" şeklinde olur. Yani "was" kullanılır.
C şıkkında özne çoğul olmasına rağmen, bu cümleyi İngilizceye çevirdiğimizde were kullanmayız. Çünkü cümlenin yüklemi fiil türünden bir kelimedir. Yüklemi fiil türünden olan cümleler için "were" kullanılmasına gerek yoktur çünkü bunun yerine fiille "-ed" geçmiş zaman eki eklenir ya da eğer düzensiz fiil ise o fiilin ikinci hali kullanılır. Bu nedenle cümle şu şekilde olur: "They went."
A şıkkı doğrudur. Çünkü hem özne çoğuldur hem de cümle geçmiş zaman dilimine aittir. Bildiğiniz gibi, "were" kullanabilmemiz için temel olarak iki önemli şart var. Birincisi öznenin çoğul olması, ikincisi de cümlenin geçmiş ya da geçmişte süreklilik bildiren zaman dilimlerinden birisine ait olmasıdır. "Onlar öğrenciydiler." cümlesi bu her iki şartı da sağlamaktadır. "They were students."


"Onlar gidiyorlardı" cümlesinin çevirisi hangisidir?
A) They were go.
B) They was going.
C) They were going


C
A şıkkı yanlıştır çünkü fiil Geniş Zaman halindedir.
B şıkkı yanıştır çünkü "was", tekil özneler için kullanılır. "They" ise 3. çoğul şahıs zamiri olup, özne çoğul haldedir.
C şıkkı doğrudur.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.