16 Şubat 2020 Pazar

‘Cause I don’t care Ne Demek? | İngilizce Türkçe Çeviri

‘Cause I don’t care when I’m with my baby.
(Çünkü bebeğimle olduğumda umrumda değil.)

Son zamanlarda popüler olan Justin Bieber ve Ed Shareen birlikte söyledikleri I don’t care şarkısında geçen bu cümleyi bu yazıda ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.



‘Cause Ne Demek?


İngilizce öğrenmek isteyen birisi için önemli konulardan birisi kısaltmalardır. Kısaltmalar, İngilizce’de pek çok şekilde kullanılabilir. Türkçe’de kısaltma denildiğinde aklımıza kelimelerin baş harflerinin bir arada yazılması anlaşılabilir. Halbuki kısaltmalar gündelik hayatımızda da oldukça yaygındır.


Mesela kaç kişi ne haber demek yerine naber demez ki?

İngilizce’de de aynı şekilde because demek yerine cause demek tercih edilir. Bu şekilde bir kısaltma yapıldığı zamanda, because kelimesinde “be” ifadesi kalkar, bu ifade yerine kesme işareti koyulur.

İngilizce’de kesme işaretleri gördüğümüzde anlamamız gereken şey; o kesme işareti yerine bir yada birkaç harfin geldiğidir.

Mesela kesme işaretleri bazı kelimeleri isim tamlaması yaparken (yani birisine ait olduğunu söylerken - iyelik) de kullanılır.

Mesela “otobüsün tekeri” ifadesini İngilizce’ye çevirmek istediğimizde, bus kelimesine -s iyelik ekini eklememiz gerekmektedir. Ancak bus kelimesi sonu -s ile bittiği için, -s ekini ekleyemeyiz. Çünkü eklersek telaffuzda bir ses sorunu olur ve kelime net anlaşılamaz. Bu yüzden “bus’ wheel” şeklinde ifadeyi kurarız.

Gördüğünüz gibi otobüs kelimesine iyelik ekini (-nin, -nın - aidiyet) geleneksel yöntem ile değil kesme işareti ekleyerek kazandırdık.

Sonuç olarak bilmeniz gereken önemli bir ayrıntı kesme işareti kullanımıdır. Özellikle de İngilizce şarkı sözlerinde bu tür kısaltmalar çok yaygın kullanılır. Tıpkı I don’t care şarkısında because kelimesinin ‘cause şeklinde kullanılıyor olması gibi.

Öte yandan ‘cause I don’t care Türkçe çevirisi ile ilgili olarak dikkate almanız gereken bir diğer önemli ayrıntı da ‘cause kelimesinin cause olmadığıdır.

‘cause = because kelimesine eşittir.
cause kelimesi ise because kelimes eşit değildir.

Yani; ‘cause, because kelimesinin kısaltılmış hali iken cause ise bu iki kelime ile de bir alakası olmayan başka bir kelimedir ve sahip olduğu anlam da farkıdır.

Her üç kelimeyi de anlamlar bakımından aşağıdaki gibi birkaç örnek ile daha anlaşılır bir hale getirebiliriz;

- Because you don’t lie to me.
(Çünkü sen bana yalan söylemezsin.)

Yukarıdaki cümlede because yerine ‘cause yazarsak yine aynı anlamı elde etmiş oluruz. Tek fark ise because kelimesinin kısaltmış oluruz.


- Cause you don’t lie to me.

Bu cümle ise herhangi bir anlam ifade etmez. Çünkü cümlenin bir bütün olarak ele alındığında verdiği net bir anlamı yoktur. Belli bir yargı bildirmediği için, cümle olarak da tanımlayamayız. Halbuki cause kelimesinin başına kesme işaretini koysaydık, bu kelime topluluğu anlamlı bir cümle olacaktı.

Because ile Cause kelimelerinin anlamlara bakalım.

Because : Çünkü
Cause : Sebep olmak, Meydana gelmek, Ortaya çıkmak

Gördüğünüz gibi because bağlaç, cause ise fiil türünden bir kelimedir.

Öyleyse zaten bu kelimeler işlevsellikleri bakımından zaten birbirinin yerine geçemezler. Çünkü birisi cümle öğelerini ya da cümleleri birbirine bağlama görevini üstlenmiş, diğeri ise bir eylemi, oluşumu, hareketi bildirmektedir.

- Don’t listen anybody because you are fine.
(Kimseyi dinleme çünkü sen iyisin.)

- You cause this problem.
(Bu soruna neden olursun.)

Gördüğünüz gibi yukarıdaki cümlede because kelimesi, iki cümle arasındaki bağlantıyı kurmuştur. İkinci cümlede ise cause bir fiil olarak “neden olmak” anlamında kullanılmıştır.

‘Cause I don’t care ne demek Türkçe çevirisi konusu ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer şey ise because, ‘cause kelimerinin yanı sıra gündelik hayatta ve şarkılarda cus kelimesinin de kullanılıyor olmasıdır.

Çünkü cus çok daha kısa bir ifade olup, telaffuz edildiğinde çıkardığı ses bakımından ‘cause ile hemen hemen aynı etkiyi göstermektedir.

Dolayısıyla;Cus I don’t care. şeklindeki bir cümle de yanlış değildir. Ancak resmiyette cus kullanılmadığını bilmelisiniz.

Because ile ilgili söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi dilerseniz cümlenin diğer öğelerini inceleyelim.

I don’t care Ne Demek?


Daha önce I don’t care cümlesi ile ilgili bir açıklama yazısı yazmıştım. Buraya tıklayarak o yazıya ulaşabilirsiniz.

Kısaca ifade etmemiz gerekirse I don’t care (umursamam, umrumda değil) gibi anlamlarda kullanabileceğiniz bir ifadedir. Umrunuzda olmayan birşeyi söylemek için bu cümleyi kullanabilirsiniz ki zaten gündelik hayatta ve yabancı şarkılarda da sık sık bu kelimeyi duyuyorsunuz.

I don’t care ifadesinin başına “Because” bağlacını ekleyip kullanırsanız bu cümleden önce birşeyden bahsedilmiştir ve o bahsedilen şey hakkında size bir soru sorulmuştur.

Aşağıdaki diyaloga bakalım;

Maria : Did you see the new music video of Justin Bieber?
Josh : Yup.

Yukarıdaki cümlede gördüğünüz gibi because bağlacını kullanmaya gerek kalmamıştır çünkü Maria, neden umursamadığını sormamıştır. Sadece görüp, görmediğini sormuştur ve bunun için “do” ile soruya başlamıştır.

Eğer sorarsa;

Maria : Why don’t you watch the video till the end?
Josh : ‘Cause I don’t care.

Gördüğünüz gibi bu diyalogta ise Maria “why” soru kelimesi ile başlamıştır ve bir açıklama beklemektedir. Bir açıklama beklediği için Josh, because ile cümleye başlamıştır.

Öte yandan tıpkı Justin Bieber ve Ed Shareen şarkısında olduğu gibi, bu ifadenin devamı “when” ya da “if” ile de getirilebilir. Böylece açıklama daha da uzatılabilir.

Örnekler;

- Because I don’t care when it’s sunny here.
(Çünkü burası güneşli olduğum zaman umrumda değil.)

- Because I don’t care if there’s no sun.
(Çünkü orada güneş yoksa umrumda değil.)

- Because I don’t care while I am with you.
(Çünkü seninleyken umrumda değil.)

Genel olarak I don’t care cümlesi ile ilgili anlamadığınız bir ayrıntı ya da soru varsa, bu yazının hemen alt kısmında bulunan yorum kısmından bana sormaya çekinmeyin. Size en kısa sürede yanıt veririm.

I care your comments.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.