18 Şubat 2020 Salı

About Konu Anlatımı | About Ne Demek


About konu anlatımı eğer İngilizce ifadelerde about kelimesini sık sık görüyorsanız, bu kelimeyi öğrenmek sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü about kelimesi oldukça fazla kullanılmakta olan bir kelimedir.

About kelimesi, kullanım şekline göre farklı anlamlar verebilmektedir. Bu nedenle kullanım şekillerini ve verdiği anlamları tek tek ele alırsak, about ne demek daha net bir şekilde anlayacağınıza inanıyorum.

1. What About Olarak Kullanımı


Birisi ya da birşey hakkında soru sorarken, duruma göre about kullanabiliriz.

Örnekler;

- What about you?
(Senden naber?, Ya senden, Peki Senden?)

- What about now?
(Şimdi ne olacak? - Ya Şimdi? - Peki Şu an?)

Gördüğünüz gibi, yukarıdaki soru cümlelerinde “about” kelimesi “what” soru kelimesi ile birlikte kullanılarak birşey ya da birisi hakkında durumlar sormamızı sağlamıştır.

Dikkatinizi çekmek istediğim önemli bir ayrıntı ise Türkçe’de birden fazla çeviri yapabiliyoruz olmasıdır. Ben temel olarak üç farklı çeviri yaptım çünkü bu cümlelerin verdiği anlamı net bir şekilde anlamanız açısından bu üç cümlenin daha net olacağını düşündüm.

- What about books?
(Kitaplardan naber, Peki ya kitaplar, Peki kitaplar şimdi ne olacak?)

Yukarıdaki çevirilerden hangisi doğru diye soracak olursanız, aslında hepsi doğru ancak what about şeklinde başlayan soru cümleleri genellikle bir durumu sorgulayan cümleler olduğu için sorgulama durumuna göre yukarıdaki çevirilerden birisini ya da belki de hepsini kabul edebiliriz.

Mesela iki arkadaş okula gitmek üzere evden çıktılar. Yoldayken ikisi iletişim kurarlar. Diyalog aşağıdaki gibi gelişir;

Mary : Did you get the books?
(Kitapları aldın mı?)

Eda : Yes. I did.
(Evet aldım.)

Mary : What about keys?
(Peki ya anahtarlar?)

Gördüğünüz gibi, birşeyi sorgulamak için what about ifadesini kullanabiliyoruz ve bu tarz durumlarda çeviri yaparken “peki ya…” şeklinde çeviri yapıyoruz çünkü gelişen diyaloğa, yaşanan duruma göre en doğru çeviri bu şekilde olmaktadır.

Öte yandan yukarıdaki diyalogta eğer Eda, anahtarları almadığını söyleseydi, yine aynı cümleyi kurabilirdik ancak bu defa verdiği anlam daha farklı olurdu.

Mary : Did you get keys?
(Anahtarları aldın mı?)

Edat : No. I didn’t. But I got the books.
(Hayır anahtarı almadım ancak kitapları aldım.)

Mary : What about keys?
(Peki ya anahtarlar ne olacak?, Bana anahtarlardan bahset, Anahtarlardan haber ver)

Gördüğünüz gibi, sorgulanan şey için karşı taraf eğer umursamaz bir tavır sergileyip, sorgulanan şey hakkında yeteri kadar ya da hiç açıklama yapmadıysa bu durumda kullanılacak “what about …” ifadesini Türkçe çevirirken daha çok sorgulama tavırları içerdiğini göz önünde bulundurmak daha doğru olacaktır.

What about şeklinde başlayan soru ifadeleri aynı zamanda gelecekte olabilecek ya da gerçekleşebilecek bir durum hakkında önceden sorgulama yaptırma amacında da olabilmektedir.

Mesela sizin 1 hafta sonra girmeniz gereken bir sınav var ancak siz şu an o sınava çalışmayıp tembellik yapıyorsanız arkadaşınız size “peki ya 1 hafta sonra?” şeklinde bir ifade kurabilir.

Aynı şekilde;

- What about after 1 week?
(Peki ya 1 hafta sonra?)

- What about next year?
(Peki ya seneye?)

Geleceğe dair bu tarz sorgular için çeviri yaparken “ne olacak?” şeklinde bir çeviri yapmak da mümkündür ama aslında bu tarz cümlelerde gelecekte ne olacağı sorulmuyor sadece şu an bir durum hakkında bir sorgulama yapılıyor. Eğer gerçekten gelecekte ne olacağı net bir şekilde sorulmak istenseydi, bunu what about kalıbı yerine “What will happen…” kalıbı ile sorardık. Ancak bu cümlede amaç daha çok sorgulamak.

What about cümlelerini sormadan önce, sorgulamak istediğiniz durum hakkında bir ifade kullanmak da mümkündür. Bu sayede sorgulama seviyesi daha da artar.

Mesela;

- You slept all day in your bed today.
What about tomorrow?

(Bugün bütün gün yatağında uyudun.
Peki ya yarın?)

2. How About Olarak Kullanımı


“What about” cümlelerinde sorgulama durumu söz konusuydu “How about” cümlelerinde de sorgulama durumu var ancak bu cümlelerde durum ya da olaylar değil, bir şeyin istenip, istenmediği sorgulanmaktadır.

Mesela bir ortama giden dört arkadaş var. Bu arkadaşlardan üç tanesi hamburger söylüyor ancak dördüncüsü ise ne isteyeceği konusunda kararsız kalıyor. Arkadaşlarından bir tanesi o’na “peki ya pizzaya ne dersin?” şeklinde soru soruyor. İşte bu tarz sorular için “how about…” yapısını kullanıyoruz.

Mary : I don’t want to go school.
(Okula gitmek istemiyorum.)

Alex : How about to go library?
(Kütüphaneye gitmeye ne dersin?)

Gördüğünüz gibi “how about …” yapısı ile alternatif bir seçenek sunup, karşımızdakinin o seçeneği isteyip, istemediğini sorguluyoruz ancak “what about…” yapısı kullansaydık, “dersler ne olacak?” şeklinde sormuş olurduk ve bir şeyi, bir durumu sorgulamış olurduk.

Sonuç olarak; istenmeyen ya da kararsız kalınan durumlarda, alternatif bir seçeneği sunmak, o seçeneğin istenip, istenilmeyeceğini sorgulamak için “how about…” kalıbını kullanabiliriz.

3. Edat olarak kullanımı


Bildiğiniz gibi, edat türünden kelimeler tek başlarına pek bir anlam vermezler ancak isim ya da zamir türünden bir sözcük ile birlikte kullanıldığında anlamlı bir ifade ortaya koyarlar. About kelimesi edat olarak da kullanılabilmektedir. Bu şekilde “hakkında, ile ilgili” anlamı vermektedir.

About you
(Senin hakkında)

About me
(Benim hakkında)

About book
(Kitap hakkında)

About question
(Soru hakkında)

- I have a question about this question.
(Bu soru hakkında bir sorum var.)

- I need to say something about the book.
(Kitap hakkında birşey söylemem gerek.)

- I want to explain about that how to solve this problem.
(Bu sorunun nasıl çözüleceğini açıklamak istiyorum.)

Gördüğünüz gibi about kelimesi aynı zamanda bir edat olarak kullanılabilmektedir. Ancak soru cümlesi kurarken edat türünden kullandığımız about ile “what about, how about” yapıları ile kullandığımız şekli karıştırmamak gerekir. İkisi de farklı soru tarzlarıdır.

- What about your question?
(Senin sorundan naber?, Peki ya senin sorun ne?)

- What do you want to ask about?
(Ne hakkında soru sormak istiyorsun?)

- What is your problem about?
(Sorun ne hakkındadır?

Gördüğünüz gibi, about kelimesini edat olarak kullanarak soru sorduğumuzda, genellikle soru cümlesinin en sonuna gelmektedir.

4. Birazdan olacak birşeyi ifade etmek için about kullanımı


“About” kelimesi aynı zamanda, birazdan gerçekleşecek bir durumu ifade etmek için de kullanılabilmektedir.

Örnekler;

- About to run
(koşmak üzere)

- He is about to run
(O koşmak üzere)

- I am about to start.
(Başlamak üzereyim.)

Bu şekilde kullanım için “to be” yardımcı fiilin ve beraberinde “about to” yapısı kullanılır. Ayrıca bu tarz cümlelerde kullanılacak fiilin yalın halde olması gerekir. Tıpkı örneklerdeki gibi.

- The bird is about to fly.
(Kuş uçmak üzeredir.)

About konu anlatımı ve about ne demek konusu ile ilgili söyleyeceklerim bu konuda bu kadar. Eğer anlamadığınız bir ayrıntı varsa ya da merak ettiğiniz bir soru olursa, aşağıdaki yorumlar kısmından bana sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede dönüş yapacağımdan emin olabilirsiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.