9 Şubat 2020 Pazar

İngilizce kelime çeşitleri (türleri)

İngilizce kelime türleri, çeşitleri nelerdir, aşağıda örnekler ile bulabilirsiniz.

"Bir dildeki en anlamlı ses parçasına kelime denir."

Kelimeler, verdikleri anlam ve kullanım şekilleri doğrultusunda birkaç türe ayrılırlar.

İsim


"adlandırma" görevini üstlenmiş olan kelimeler isim grubundan kelimelerdir.

İsim türünden kelimeler, her türlü nesneyi "adlandırma - isimlendirme" görevini üstlenmişlerdir.

Bu nesne; somut ya da soyut, görünen ya da görünmeyen, duyulan ya da duyulmayan olabilir. Bu  gibi özelliklerin hiçbir önemi yoktur. Önemli olan şey, söz konusu nesnenin "evrende varlığının söz konusu" olmasıdır.

Aşağıdaki kelimeler isim türünden kelimelere birer örnektir.

Tree (ağaç)
Su (water)
Electric (elektrik)
Medicine (tıp)
Love (aşk)
Affection (sevgi)
Comment (yorum)
Reply (yanıt) 

Yukarıda örnek olarak sıralandırdığımız kelimeler evrende varlığı söz konusu olan şeylerdir. Bu şeyleri ifade edebilmek için isimlerini kullanıyoruz.

Ayrıca yukarıdaki listede "tanımlar ve kavramlar" olduğana da dikkat çekmek isterim.

Sıfat


İsim türünden kelimelerin temsil ettiği varlıkların özelliklerini ifade eden kelimelere “sıfat” denilir.

Bir kelimenin sıfat olup olmadığını anlamak için isim türünden bir kelime ile kullanılıp kullanılmadığına, kullanılmışsa da; birlikte kullanıldığı isim türünden kelime ile ilgili bir özellik belirtip, belirtmediğine bakmalıyız.

Örnek;

Red dress
(Kırmızı elbise)

Yukarıdaki örnek ifadeyi incelediğimiz zaman "red" (kırmızı) kelimesinin, "dress" (elbise) kelimesinin temsil ettiği nesnenin bir özelliğini ifade etmektedir. Bundan dolayı "red" kelimesi, sıfat türünden bir kelimedir. 

Diğer örnekler;

Fast car
(Hızlı araba)

Green leaf
(Yeşil yaprak)

Happy bug
(Mutlu böcek)

Bad comment
(Kötü yorum)

Fiil


Hareket ya da oluş bildiren kelimelere fiil denir.

Örnekler;

to swim (yüzmek)
to find (bulmak)
to be (olmak)
to watch (izlemek)
to listen (dinlemek)

Edat


Edat türüne ait kelimeler, isim türünden kelimeler ile birlikte kullanılarak, o kelimenin cümle içerisinde diğer kelimeler ile anlamlı bir ilişki kurmasını sağlar.

There's a pencil on the table.
(Masanın üzerinde bir kalem var.)

Bu cümlede "on" (üzerinde) kelimesi, isim türünden bir kelime olan "table" (masa) kelimesi ile birlikte kullanılarak "pencil" (kalem) kelimesi ile anlamlı bir ilişki kurmasını sağlamıştır.

Edat türünden kelimeler tek başlarına bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerin asıl görevi cümle içerisindedir.

Your doll is in the box.
(Oyuncak bebeğin, kutunun içerisindedir.)

Bu cümlede "in" (içinde, içerisinde) kelimesi, isim türünden bir kelime olan "box" (kutu) kelimesi ile birlikte kullanılarak, "doll" (oyuncak bebek) kelimesi ile arasında anlamlı bir ilişki kurmayı sağlamıştır.

En çok kullanılan 5 İngilizce edat: of, with, at, from, into.

Bağlaç


İki kelime ya da iki cümleyi birbirine bağlayan kelimelere "bağlaç" denir.

Maria and Eva are going to office.
(Maria ve Eva okula gidiyorlar.)

Yukarıdaki cümlede "and" kelimesinin iki kelimeyi (Maria, Eva) birbirine bağladığını görmekteyiz.

Because of she is too late to office, she couldn't commence work.
(Ofise çok geç kaldığı için işe başlayamadı.)

Yukarıdaki cümlede "because of" (-dan dolayı) kelimesi "she is too late to office" (ofise geç kaldı) ve "she couldn't commence to work" (çalışmaya başlayamadı) cümlelerini birbirine bağlamıştır.

İngilizcede en çok kullanılan 5 bağlaç; and, but, for, or, so

Hem edatlar hem de bağlaçlar;

 Tek başlarına kullanıldıklarında bir anlam ifade etmezler.
 Bağlama görevini üstlenirler.

Edatlar ve bağlaçlar arasındaki temel farklar;

Kullanım farkı;

 Edatlar sadece isim türünden kelimeler ile birlikte kullanılır.
 Bağlaçlar her türlü kelime ya da cümleyi birbirine bağlamak için kullanılır.

"Bağlama" görevi farkı;

 Edatlar, cümle içerisindeki öğelerin anlamsal bir bütün sağlaması için bağlama görevini üstlenmiştir.
 Bağlaçlar ise iki kelime ya da iki cümleyi birbirine bağlama görevini üstlenmiştir.

Görev alanı farkı;
 
 Edatın görev alanı cümle içi ile sınırlıdır. Sadece cümle içerisinde, isim türünden kelimelerin, diğer kelimeler ile uyum sağlayabilmesinde görevdedir.

 Bağlaçın görev alanında bir sınırlama yoktur. Öyle ki iki cümleyi bile birbirine bağlayabilecek kadar kapsamlı bir görev alanına sahiptir. 

İngilizce kelimeler arasındaki farkı çözümlemek


İngilizce bir cümleyi Türkçeye çevirebilmek ya da tam tersi Türkçe bir cümleyi İngilizceye çevirebilmek için kelimelerin türlerini analiz etmek önemlidir.

I have never seen a girl like this before in my life.
(Hayatımda daha önce böyle bir kız görmemiştim.)

"I" 

"I" (ben) kelimesi, ismin yerine kullanılan bir kelime olduğu için zamirdir.

"have"

"have" kelimesi "yardımcı fiil" görevinde kullanıldığı için Türkçe bir karşılığı yoktur. Bu kelime ile ilgili bilmemiz gereken tek şey, bu kelimenin "fiil" grubunda yer aldığıdır.

"never"

"never" (asla) kelimesi tek başına bir anlam ifade ediyor. O halde bu kelime edat ya da bağlaç değildir.
"never" kelimesi, "to see" [seen] (görmek) fiilinin "gerçekleştirilebilirlik" durumunu belirtmektedir. Bu nedenden dolayı "zarf" görevindedir.

"seen"

"seen", "to see" (görmek) fiilinin geçmiş zaman versiyonudur. Sonuç olarak "iş, eylem, oluş" bildiren sözcükler grubuna dahil olduğundan, "fiil"dir.

"a"

"a" kelimesi (herhangi bir) anlamına gelmektedir. "girl" (kız) kelimesi ile birlikte kullanılarak, sayısını belirttiği için "sıfat" [sayı sıfatı] olarak kullanılmıştır.

"girl" 

"girl" kelimesi "kız" anlamına gelmektedir ve bir varlığı tanımladığı için "isim" türündendir.

"like"

"like" kelimesi "gibi" anlamına gelmektedir. "gibi" kelimesi tek başına bir anlam ifade etmediği için ya bağlaçtır ya da edattır.

Cümle içerisindeki görevine baktığımızda "like" kelimesinin "this" (bu) kelimesi ile birlikte kullanıldığını görmekteyiz. Yani, isim türünden bir kelime ile birlikte kullanılarak, o kelimenin cümledeki diğer öğeler ile birlikte uyumlu olmasını sağlamıştır. Bundan dolayı "edat" görevinde kullanılmıştır.

Eğer "bağlama" işlevi gerçekleştirseyd,"bağlaç" görevinde kullanılmış olurdu.

"this"

"this" (bu) kelimesi, ismin yerine kullanılan bir kelime olduğu için zamirdir.

"before"

"before" kelimesi "önce, daha önce" anlamına gelmektedir.
"before" kelimesi de, tıpkı "never" kelimesi gibi; "eylemin yapılabilirlik durumu" hakkında bilgi verdiğinden "zarf" görevindedir.

İngilizce Kelime Ezberlemek


İngilizce kelime ezberlemek için nasıl bir teknik kullanıyor olursanız olun, ezberlemeye çalıştığınız her bir kelimenin aynı anda birden fazla anlama sahip olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.

Göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli ayrıntı da, ezberlemeye çalıştığınız kelimenin hangi türe ait olduğudur. Çünkü kelimeler birkaç farklı türe ayrılır.

Eğer bir kelimenin hangi türe ait olduğunu bilirseniz, İngilizce bir cümleyi Türkçe’ye çevirmek ve genel olarak İngilizce cümleleri anlamak sizin için çok daha kolay bir hale gelecektir.

İngilizce Kelime Ezberleme Çalışması Nasıl Yapılmalıdır?


Mesela “back” kelimesini ele alalım.

Back kelimesi fiil olarak kullanıldığında “geri dönmek” anlamına gelir.

Örnek cümle;

- I back to my office after i saw the rain.
(Yağmuru gördükten sonra ofisime geri döndüm.)

Sıfat olarak kullanıldığında “arka” anlamına gelir.

- I closed the back door.
(Arka kapıyı kapattım.)

Zarf olarak kullanıldığında “geri” anlamına gelir.

- I need you back in my life.
(Seni hayatımda geri istiyorum.)

Sonuç olarak İngilizce kelime ezberlemek istiyorsanız, ezberlemeye çalıştığınız her bir kelimenin; isim, sıfat, fiil türlerinden birisine ait olabileceğini ve her bir tür için farklı ya da benzer bir anlam taşıyabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Ayıca yukarıdaki örnek cümlelerde kullanıldığımız “back” kelimesi, farklı türlerde kullanıldığında benzer anlamlara sahiptir. İngilizce’de birçok kelime de aynı şekildedir. Ancak bazı kelimeler var ki isim olarak kullanıldığında çok farklı, sıfat ya da fiil olarak kullanıldığında çok daha farklı anlamlara sahip olabilmektedir.

İşte bu yüzden dolayı, İngilizce kelime ezberleme çalışmalarında özellikle de farklı türlerde kullanıldığında anlamı çok fazla değişen kelimeleri öğrenmenizi öneririm. Çünkü benzer anlamlara sahip kelimelerin anlamlarını tahmin etmek zor değildir.

Mesela back kelimesi fiil anlamının “geri dönmek” olduğunu bilirseniz, bu sizin için yeterli olur. Çünkü isim, sıfat anlamları da yakın anlamlar olduğu için, o anlamlarını tahmin etmeniz zor değildir. Asıl önemli olan anlamı çok değişen kelimelerdir.

Google Translate ile İngilizce Kelime Ezberlemek


İngilizce kelime türleri ezberlemek için, bir kelimenin birden fazla türe ait olduğunu ve o türlerdeki anlamlarını da gösteren bir sözlük kullanmalısınız.

Google Translate bu konuda oldukça başarılıdır. Google Translate üzerinde çeviri yaptığınızda, açıklama kısmında o kelimenin farklı türlerde kullanıp, kullanılmadığını ve eğer kullanılıyorsa da, hangi anlamları verdiğini göstermektedir.

İngilizce kelime ezberlemek için Google Translate kullanmanın size sağlayacağı bir diğer önemli avantaj ise kelimelerin kullanım sıklığını görebiliyor olmanızdır. Kullanım sıklığı yüksek olan bir kelime, gündelik hayatta o anlamda daha sık kullanılıyor demektir.

Hem İngilizce Türkçe hem de Türkçe İngilizce çeviri yaparken, Google Translate üzerinde görebileceğiniz kullanım sıklığı bilgisi, yine işinize çok yarayacak temel bilgilerin başında gelmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.