8 Şubat 2020 Cumartesi

İngilizce Öğrenmeye Başlamak | Nereden Başlamak Gerekir?

İngilizce öğrenmeye başlamak isteyenler; İngilizce öğrenmeye nereden başlamalı diye düşünüyor olabilirler.



1. Temel kavramları öğrenmek

İngilizce’de çoğu zaman tıpkı matematik gibi birbirine bağlı konular içerir.

Sahip olduğum onca yıllık tecrübelerim doğrultusunda öğrenmeye başlamanın dil bilgisi temel kavramları ile olması gerektiğini düşünüyorum çünkü nasıl ki matematik dersinde başarılı olabilmek için dört işlemi bilmek gerekiyorsa yabancı dili öğrenebilmek ve kullanabilmek için de temel dilbilgisi kavramlarını öğrenmemiz gerekiyor.

Temel dilbilgisi kavramları nerelerdir?

Kelime ve kelime çeşitleri
Cümle ve cümle öğeleri
Cümle çeşitleri
Zamanlar (fiil çekimleri)

Bu temel dilbilgisi konularına hakim olduğunuzda artık İngilizce öğrenmeye başlamak için ilk adımı atmaya başlayabilirsiniz.

Dilbilgisi kurallarını öğrenebilmeniz için, bu kuralları tanıtan ifadelerde kullanılan terimleri de bilmeniz gerekir. Aksi taktirde kuralları öğrenemezsiniz ya da yarım öğrenirsiniz.

Dilbilgisi konularını öğrenebilmeniz için daha önce hazırlamış olduğum dilbilgisi terimleri sözlüğü işinize çok yarayacaktır.

Bu sözlük sayesinde dilbilgisi konularının anlatımında kullanılan terimleri öğrenebilirsiniz. Terimleri öğrendiğinizde ise İngilizce öğrenmek için ilk adımı atabilirsiniz. 

Buraya tıklayarak sözlüğe ulaşabilirsiniz. Bu sözlükte, dilbilgisi terimlerini en açık ve en anlaşılır bir şekilde ele aldım.

Sizlere tavsiyem; eğer İngilizce öğrenirken karşınıza bilmediğiniz bir dilbilgisi terimi çıkarsa, benim size hazırladığım bu sözlüğe bakın. Bu sayede o kelimenin ne anlama geldiğini anlayabilirsiniz.

2. Dilbilgisi konularını öğrenmeye başlamak

İngilizce öğrenmeye başlamak için atılması gereken ilk adımlardan birisi; dilbilgisi konularına giriş yapmaktır ancak bu konuların seviyenize göre uygun bir düzende ele alınması önemlidir.

Okulda İngilizce derslerini düzenli bir şekilde takip etmek zor olduğundan İngilizce’yi yarım yamalak öğrenmiş olabilirsiniz. Bu durumda da sıfırdan başlamak sizin için en doğrusu olacaktır.

Dilbilgisi konularını öğrenmek için kullanabileceğiniz birçok kaynak var. Mesela YouTube kanalları ya da çeşitli internet siteleri, mobil uygulamalar, kitaplar vs. kullanabilirsiniz.

İngilizce dilbilgisi konularını öğrenmek için aynı zamanda benim blogumdan da faydalanabilirsiniz. Çünkü blogumda tüm bu konuları ayrıntılı bir şekilde ele alıyorum ve hiç İngilizce bilmeyen birisi için de, ilgili konuları anlayabilmesi için yol gösteriyorum.

3. Kelime ezberlemeye başlamak

Atmanız gereken üçüncü adım; kelime ezberlemektir. Bir yandan dilbilgisi konularını öğrenirken, bir yandan kelime ezberleme çalışması yapmalısınız.

Mesela günde 1 saat İngilizce dilbilgisi konuları öğreniyorsanız, 1 saatte kendinize İngilizce kelimeleri öğrenmek için zaman ayırmalısınız.

İngilizce kelime ezberlemek ve öğrenmek için faydalanabileceğiniz birçok farklı imkan ve kaynak var.

Kelimeleri öğrenirken şunlara dikkat etmelisiniz;

- Her bir kelimenin farklı anlamları olabilmektedir. Öğrenirken bu farklı anlamlarını da öğrenmelisiniz ve cümle içerisinde bu kelimelerin hangi anlamda kullanıldıklarını da göz önünde bulundurarak çeviri yapmalısınız.

- Sizlere oluşturduğum temel dilbilgisi terimleri sözlüğünü inceledikten sonra, kelimelerin farklı türlere ayrıldığını öğreneceksiniz. Bunu öğrendikten sonra, her bir kelimenin aynı zamanda hem fiil, hem sıfat hem de isim gibi birden fazla türe ait olabildiğini de fark edeceksiniz. Bu yüzden dolayı, bir kelimeyi öğrenirken o kelimenin hangi türlerde kullanılabildiğine, farklı türlerde kullanıldığında hangi anlamları verdiğini de öğrenmelisiniz.

- Kelimeleri öğrenirken aynı zamanda o kelimelerin telaffuzlarını da öğrenmeniz gerekir. Çünkü o kelimenin çıkardığı sesi bilmezseniz, o kelimeyi bir yerde duyduğunuzda anlayamazsınız ya da çok zor anlarsınız. Telaffuz öğrenmenin en kolay yöntemi Google Translate kullanmaktır. Google Translate sitesi ya da uygulamasında o kelimeyi yazıp, dinleme butonuna tıklayın. Bunu birkaç defa tekrarlayın. Bu sayede o kelime hafızasına kazınacaktır ve o sesi bir İngilizce şarkıdan, filmden, diziden vs. duyduğunuzda hemen o kelime olduğunu anlayabileceksiniz

4. Konuşma, dinleme ve telaffuz pratikleri yapmak

Dilbilgisi konularını öğrenirken aynı zamanda kelime öğrenme çalışması da yapabileceğinizi söylemiştim. Aynı şekilde konuşma, dinleme ve telaffuz egzersizleri de yapabilirsiniz. Çünkü bu yetilerinizi zamanla tekrar ede ede geliştirmeniz mümkündür. Bu yüzden günlük ya da haftalık olarak konuşma, dinleme, telaffuz çalışması yapmalısınız.

Konuşma, dinleme ve telaffuz çalışmalarını aynı anda yapabilmek için ana dili İngilizce olan ya da ana dili İngilizce olmasa bile size eşlik edecek herhangi birisiyle sesli görüşmeniz yeterli olacaktır.

Sonuç olarak;

Bu dört adımı dikkate aldığınızda İngilizce öğrenmeye başlamak için iyi bir adım atmış olacaksınız. Hiçbirşey bilmiyor olsanız bile bu ilk adımı attığınızda, kısa bir sürede kendinizi geliştirmiş olacak ve hem cümle kurma hem de cümleleri, kelimeleri anlamak konusunda ilerleme kaydedeceksiniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.