16 Şubat 2020 Pazar

Gerund Konu Anlatımı | İsim Fiil | Gerund infinitive Farkı

Gerund konu anlatımı net bir şekilde anlaşılabilmesi için kelime türleri konusunu biliyor olmanız gerekir. Çünkü bu konu tamamen fiil türünden kelimelerin, isim türünden kelimelere dönüşmesi ve isim türünden kelimelerin anlam ve işlevselliklerini kazanması ile ilgilidir.

Eğer İngilizce kelime türleri konusu hakkında bir temeliniz yoksa aşağıdaki temel niteliğindeki konulara bakmanızı öneririm.
1. İngilizce Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü
2. İngilizce Kelime Türleri Nelerdir?

Şimdi gerund konu anlatımına geçebiliriz.


Bildiğiniz gibi; iş, eylem, oluş bildiren kelimelere fiil denir. İngilizce’de fiil türünden bir kelimeyi “-ing” ekini ekleyerek isim türünden bir kelimeye dönüştürmek mümkündür.

Mesela read (okumak) fiiline “-ing” ekini eklerrsek “reading” olur.

Verdiği anlam bakımından bir fark yoktur.

read (okumak)
reading (okumak)

listen (dinlemek)
listening (dinlemek)

walk (yürümek)
walking (yürümek)

Gördüğünüz gibi, bir fiile -ing ekini eklediğiniz zaman o fiili isim türünden bir kelimeye dönüştürmüş oluyorsunuz ancak verdiği anlam bakımından bir değişiklik olmuyor.


“Peki, verdiği anlam bakımından bir değişiklik olmuyorsa neden fiil türünden bir kelimeyi isim türüne dönüştürüyoruz ki?” diye soruyor ya da düşünüyor olabilirsiniz. İşte bu sorunun cevabını kesin bir şekilde veremem ancak genel mantık şu ki genel bir ifade kullanacaksak, bunu yaparız.

Mesela okumanın önemli birşey olduğunu söylemek istiyorsunuz. Bunu yaparken de okumak fiiline değilde genel olarak okumanın önemli birşey olduğuna değinmek istiyorsunuz. İşte bunun için read fiilini isme dönüştürmeniz mantıklıdır.

Reading this book will be good for you.
(Bu kitabı okumak, senin için iyi olacaktır.)

Yukarıdaki cümlede “reading” vurgulanmıştır. Aynı cümleyi read kelimesinin fiil hali ile yazmak istersek, aşağıdaki gibi bir cümle ortaya çıkar.

To read this book will be good for you.

Bu cümlenin verdiği anlam da aynıdır, hiçbir anlam farkı yok. Ancak bu cümlede “okumak” fiili daha net vurgulanmıştır. Halbuki ilk cümlede ise genel anlamda okumaktan bahsedilmektedir.

O halde belli bir zaman diliminde yapılması gereken birşeyi belirtmiyorsak, genel ifadeler için fiilleri isme dönüştürüp kullanmak çok daha mantıklı ve işlevseldir.

Örnekler;

Genel ifade;

- Climbing a wall is not easy.
(Bir duvara tırmanmak kolay değildir.)

Kesin ifade;

- To climb this wall is not easy.
(Bu duvara tırmanmak kolay değildir.)

Genel ifade;

- Crying is not an answer.
(Ağlamak bir cevap değildir.)

Kesin ifade;

- To cry is not an answer of my question.
(Ağlamak, sorumun bir cevabı değildir.)

Gördüğünüz gibi, genel ifadeler söz konusu olduğunda gerund (isim-fiil), ancak kesin bir ifade için fiilin bizzat kendisini kullanıyoruz. Bu sayede gerund infinitive farkı da daha net bir şekilde anlaşılmış oluyor.

Siz de şimdi örnek cümleler kurmaya ne dersiniz?

Aşağıdaki fiilleri isme dönüştürüp, cümleler kurun;

- Fly
- Find
- Search
- Write

Son olarak değinmek istediğim önemli bir ayrıntı var. Fiillere -ing ekini ekleyerek onları isim türünden bir kelimeye dönüştürüyoruz ancak şimdiki zamanlı cümleler kurarken de aynı şekilde fiillere -ing ekini ekliyoruz. Bu ekleri karıştırmamalısınız.

Mesela read kelimesini gerund (isim fiil) ve fiil olarak kullanalım;

Gerund olarak kullanımı;

- Reading books is good to improve our skills.
(Kitaplar okumak becerilerimizi geliştirmek için iyidir.)

Bu cümlede "reading" gerund yani isim fiil olarak kullanılmıştır.

- I am reading books.
(Kitaplar okuyorum.)

Bu cümlede ise şimdiki zamana göre çekimlenmiş bir fiil olarak kullanılmıştır. Her iki kullanım arasındaki temel fark ise şimdiki zamana göre çekimlenmiş olarak kullanıldığında "to be" yardımcı fiili ile birlikte kullanılıyor olmasıdır.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.