Mesela “Yarın akşam Londra’ya gideceğim.” şeklinde bir cümle kurduğunuz zaman, “gitmek” fiilini gelecek bir zamanda yapacağınızı ifade etmiş olursunuz.
İngilizce’de gelecek zamanlı bir cümle kurabilmek için “will” yardımcı fiilini kullanırız. Cümlenin öznesinden hemen sonra will yazılır ve diğer öğeler yerleştirilerek cümle tamamlanır.
Örnekler;
- I will go.
(Gideceğim.)
Yukarıdaki cümlede gördüğünüz gibi “will” yardımcı eki cümlenin öznesinden hemen sonra gelmiştir ve “go” fiilinin gelecek zamanda yapılacak olduğunu ifade etmiştir. Eğer bu cümlede “will” yardımcı fiilini kullanmamış olsaydık, aşağıdaki gibi bir cümle karşımıza çıkardı;
- I go.
(Giderim.)
Yukarıdaki cümlede “go” fiilinin belli bir zaman dilimi belirtmediğini görüyoruz. Çünkü “Geniş Zaman” dilimine göre çekimlenmiştir.
Daha önce Geniş Zaman konu anlatımında da belirttiğim gibi, bu zaman dilimi; şimdiki, geçmiş ve gelecek zaman dilimlerini de kapsamaktadır. Dolayısıyla geniş zamanlı bir cümle aynı zamanda gelecek zamanlı bir ifade gibi kabul edilebilir.
Örnek;
- I clean.
(Temizlerim.)
Bu cümlede temizlemek eyleminin ne zaman yapılacağına dair kesin bir zaman olmadığı için, bu cümleyi söyleyen kişinin temizleme işlemini gelecekte de yapabilme ihtimali olduğunu kabul etmiş oluruz.
Ancak eğer kesin olarak gelecekte yapılacak birşeyden bahsedilmek isteniliyorsa, daha doğrusu fiilin gelecekte yapılacak olduğu vurgulanmak isteniliyorsa bu durumda en iyisi gelecek zamanı kullanmaktır.
Bu da ancak “will” kullanımı ile mümkündür.
Örnekler;
- I drink tea.
(Çay içerim.)
Yukarıdaki cümle geniş zamanlı bir cümle olup, “içmek” eylemi için kesin bir zaman belirtmemiştir.
- I will drink tea.
(Çay içeceğim.)
Bu cümlede ise “içmek” eyleminin gelecek zamanda yapılacak bir eylem olduğu ifade edilmiştir. Bu sayede bu cümleden “içmek” eyleminin gelecek zamanda yapılacak bir eylem olduğunu açık ve net bir şekilde anlamış oluyoruz.
Will be Kullanımı
Eğer “will” yardımcı fiilinin yanına “be” yardımcı fiilini de eklersek, gelecekte yapılacak eylemin sürekliliğini ifade etmiş oluruz.
Örnekler;
- I will be flying.
(Uçuyor olacağım.)
Bu cümlede “fly” (uçmak) fiilinin gelecek zamandaki sürekliliği vurgulanmıştır.
Will be kullanımında fiile şimdiki zaman eki olan “-ing” ekini de ekliyoruz.
Will ile yapılan gelecek zaman cümleleri “Future Tense”,
Will be ile yapılan gelecek zaman cümleleri “Future Continuous Tense” olarak tanımlanır.
Eğer bu zaman tanımları kafanızı karıştırıyorsa, daha önce hazırlamış olduğum İngilizce Zaman Kavramları yazısına mutlaka bakmanızı öneririm. Çünkü o yazıda her bir zaman kavramında kullanılan kelimelerin anlamlarını ele alıyorum. Bu sayede future da dahil diğer tüm zaman dilimlerini duyduğunuzda ya da gördüğünüzde, tam olarak hangi zamanın ifade edildiğini hızla hatırlayabilirsiniz.
Şimdiye kadar verdiğim örnek cümlelerin hepsi düz cümlelerdi. Yazının bu kısmından sonra ise olumsuz, soru ve olumsuz soru cümle örnekleri yazacağım.
Future Tense Olumsuz Cümleler;
- I will not go to America.
(Amerika’ya gitmeyeceğim.)
- She will not cut her hair.
(O, saçını kesmeyecek.)
- He will not drive the car.
(O, arabayı sürmeyecek.)
- They will not swim.
(Onlar yüzmeyecek.)
Gördüğünüz gibi, tıpkı diğer zamanlarda olduğu gibi gelecek zamanda da “olumsuz” cümle yapabilmek için olumsuzluk eki olan “not” ekini kullanıyoruz.
Bu tarz cümleler genellikle kısaltılarak yazılır.
Örneğin;
- I won’t go to America.
Bu cümlede “will ve not” birleşmiş, bu şekilde bir kısaltma sağlanmıştır.
- I’ll go to America.
Bu cümlede ise “I ve will” birleşmiştir.
Bu birleşme ve kısaltmalar ile ilgili detayları ve genel olarak will kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri şu konuda bulabilirsiniz; Will Konu Anlatımı | Will | Will be Kullanımı
Future Continuous Tense Olumsuz Cümleler;
Future Continuous Tense cümlelerini “be” (olmak) yardımcı fiili ile birlikte yapıyor olduğumuzu söylemiştik. Will yanına be eklenmektedir. Eğer kuracağımız cümle olumsuz olacaksa, tüm bu yardımcılara ek olarak “not” olumsuzluk ekini de ekleriz.
Örnekler;
- I will be not going to İstanbul.
(İstanbul’a gitmiyor olacağım.)
Burada değinmek istediğim ayrıntı; normalde olumlu future continuous cümlelerinde gelecek zamanda gerçekleşecek bir fiilin sürekliliği vurgulanırken, yukarıdaki gibi olumsuz cümlelerde ise gelecek zamandaki sürekliliğin gerçekleşmeyecek olduğu vurgulanmaktadır.
- I will be cleaning your home.
(Evini temizliyor olacağım.)
Yukarıdaki cümlede temizlemek eyleminin gelecek zamanda sürekliliğinin gerçekleşeceği vurgulanıyor.
- I will be not cleaning your home.
(Evini temizlemiyor olacağım.)
Yukarıdaki cümlede ise temizlemek eyleminin gelecek zamanda sürekliliğinin gerçekleşmeyecek olduğu ifade ediliyor.
Her iki cümlenin kuruluş şekli, kullanılan yardımcı fiiller ve ekler aynı olmasına rağmen aralarındaki tek fark, ikincisinin “not” olumsuzluk eki alarak olumsuzluk anlamı veriyor olmasıdır.
Future Tense Soru Cümleleri
İngilizce’de soru cümlesi oluştururken uyulan genel bir kural vardır. Kural şu dur; eğer yardımcı fiili olan bir cümleyi, soru cümlesi olarak kuracaksanız bu durumda yardımcı fiil cümlenin en başına gelir.
O halde “will” yardımcı fiilinin gelecek zamanlı cümleler kurabilmek için kullandığımızı bildiğimize göre, gelecek zamanlı soru cümlesi oluşturmak için “will” yardımcı fiilini cümlenin en başına yazmamız gerektiğini de öğrenmiş olduk.
Örnek bir cümle oluşturalım;
- Will I go to Mexico?
(Meksika’ya gidecek miyim?)
Bu cümlede dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer önemli nokta ise fiilin yalın halde kullanılmış olmasıdır. Nasıl ki düz gelecek zaman cümlesinde “will” kullandığımızda, sonrasında gelen fiili yalın halde kullanıyorsak, soru sorarken de durum aynen bu şekildedir.
Örnekler;
- Will I swim?
(Yüzecek miyim?)
- Will you clean your room?
(Odanı temizleyecek misin?)
- Will they go without me?
(Onlar bensiz mi gidecek?)
Gördüğünüz gibi tüm bu örnek cümlelerde fiiller yalın haldedir, herhangi bir ek almamıştır. Zaten anlam bakımından da düşündüğümüz zaman, ek almalarını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir.
Future Continuous Tense Soru Cümleleri;
Yukarıda ifade ettiğim gibi, normal future sorularında fiile herhangi bir ek eklenmez ancak eğer “Future Continuous” zaman diliminde bir soru sorulacaksa, bu durumda will ⇒ will be olur fiil, “-ing” ekini alır.
Buna göre;
- Will you be cleaning my room?
(Odamı temizliyor olacak mısın?)
- Will she eating the cake?
(O, keki yiyor olacak mı?)
Eğer bu soruları olumsuz olarak sormak istersek, “not” olumsuzluk ekini will yardımcı fiilinden hemen sonra yazmamız yeterli olur.
- Will not be she eating the cake?
(O, keki yiyor olmayacak mı?)
Bu soru cümlesinde dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı var. Bu cümleye “not” olumsuzluk ekini ekleyerek amacımız ana fiili değil, yardımcı fiili olumsuz yapmaktır. Yani “eat” fiilini değil, “be” yardımcı fiilini olumsuz yapıyoruz. Bu nedenden dolayı “not” olumsuzluk ekini “will” yardımcı fiili ile birlikte kullanıyoruz. Eğer amacımız esas fiil olan “eat” fiilini olumsuz yapmak olsaydı, “not” olumsuzluk ekini ana fiilin hemen öncesinde yazardık.
Sonuç olarak;
- İngilizce gelecek zaman ya da future tense denildiğinde aklınıza “will” yardımcı eki gelmelidir. Çünkü gelecek zamanlı cümleler bu yardımcı fiil ile birlikte yapılmaktadır.
- Eğer kuracağınız cümle, bir fiilin sürekliliğini vurgulayacaksanız bu durumda “will be” kullanmalısınız ve fiile “-ing” şimdiki zaman ekini eklemelisiniz.
- Soru cümlesi kurarken yardımcı fiili her zaman cümlenin en başına yazıyoruz. Eğer will cümlesi ise “will”, will be cümlesi ise “will be” ifadesini cümlenin başına yazarız.
- Olumsuz yapmak için “not” olumsuzluk ekini kullanırız. Bu olumsuzluk eki “will” den sonra yazılır.
- İngilizce’de gelecek zaman cümlesi kurmanın farklı yöntemleri de var, bu yöntemleri ayrı bir başlık altında ele alacağım.
0 comments:
Yorum Gönder
Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.