13 Şubat 2020 Perşembe

İngilizce Edatlar Konusuna Giriş | Prepositions


İngilizce edatlar konusuna giriş yapıyoruz. Prepositions olarak da ifade edilen edatlar, İngilizce cümleler kurabilmek için cümle öğeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan kelimelerdir.

Çok basit bir örnek verelim.

- Like an ocean. (bir okyanus gibi.)

Yukarıdaki ifade de “like” kelimesi, tek başına kullanıldığında pek bir anlam ifade etmez ancak yukarıdaki ifadede isim türünden bir sözcük ile birlikte kullanıldığı için anlam ifade etmiştir.

Şimdi bu örnek ifadenin geçtiği bir cümle kuralım. Bu sayede “like” edatının cümledeki öğeleri özellikle anlam bakımından birbirleri arasındaki bütünlüğü nasıl sağladığını net bir şekilde anlayabileceğiz.

- The river is flowing like an ocean.
(Nehir bir okyanus gibi akıyor.)

Yukarıdaki örnek cümlede “like” edatı sayesinde cümle net bir anlam ifade edebilmiştir. Eğer “like” edatı olmasaydı, net bir anlam ifade edemeyen bir cümle olurdu.

Aynı şekilde;

- They are going along road.
(Yol boyunca gidiyorlar.)

Yukarıdaki cümlede “along” (boyunca) edatı olmasaydı, cümle eksik bir anlam verecekti ve bu yüzden dolayı cümleyi söyleyen kişi, cümledeki söz konusu fiilin yapılıyor olması durumu hakkında net bir bilgi aktaramayacaktı. Ancak “along” edatı sayesinde cümleyi hem daha anlamlı bir şekilde ifade etmek hem de söz konusu fiilin yapılması durumunu daha net bir şekilde ifade etmek mümkün olmuştur.


İşte bu yüzden edat türünden kelimeler oldukça önemlidir. İngilizce cümle kurmak istediğinizde, bu cümleyi daha anlamlı hale getirmek, cümlede fiilin etkisini ifade etmek ve cümle öğeleri arasında anlamlı bir bağ oluşturabilmek için edat türünden kelimeler bizim en önemli yardımcılarımızdır.

Bu yüzden bu kelimelerin her birisini tek tek iyi bir şekilde tanımak ve her birisi için sürekli örnek cümleler kurmak durumundayız.

Bu sayede İngilizce öğrenmek konusundaki girişimlerimiz daha fazla sonuç vermeye başlayacaktır. Çünkü edatlar sayesinde hem İngilizce cümleler kurmak hem de cümleleri Türkçeye çevirmek bizim için daha mümkün ve kolay olacaktır.

Öte yandan, yazının başında da ifade ettiğim üzere bu konu tamamen İngilizce edatlar konusuna ön giriş yapma amacıyla yazılmıştır. Yani edatlar konusuna geçmeden önce bazı temel bilgileri kafanızda oturtmayı amaç edindim. Bu sayede edatlar konusunu daha net bir şekilde anlamanız mümkün olacaktır.

İngilizce edatlar konusunu net bir şekilde anlayabilmeniz için, bilmeniz gereken temel konulardan birisi de sözcük türleri ya da bir diğer ifade ile kelime türleri konusudur. Daha önce İngilizce kelime türleri ile ilgili bir konu anlatımı yapmıştım. O konuya ulaşmak için buraya tıklayın.

Özet geçecek olursak; bildiğiniz gibi, kelimeler anlamları ve işlevsellikleri bakımından birkaç farklı türe ayrılırlar. Edatlar da bu türlerden birisidir.

Edat türünden olan kelimelerin bazı ortak ve temel özellikleri vardır. Bu özellikler aynı zamanda bu kelimeleri kolayca tanımamızı sağlar.

Nedir bu özellikler;

- Edat türünden sözcüklerin en temel özelliği, tek başına pek bir anlam ifade etmemesi ancak cümle içerisinde diğer kelime ile birlikte bir anlam ifade etmesidir.

- Bu kelimeler her ne kadar, cümle öğeleri arasında bir bağlantı görevini üstleniyor olsa da, bu bağlantıyı sadece yapı olarak değil, anlam olarak idrak etmemiz daha doğru olacaktır. (Bu dediğimi daha net anlamanız açısından, bu yazının başında vermiş olduğum birkaç örnek cümleye bakabilirsiniz.)

- Edat türünden kelimelerin en önemli ve en temel özelliklerinden birisi de; birlikte kullanıldığı kelimenin, cümle içerisindeki diğer kelimeler ile arasındaki ilişkiyi tamamlıyor olmasıdır.

- Edat türünden kelimeler isim ya da zamir türünden kelimeler ile birlikte kullanılırlar.

Son olarak İngilizce edatlar (prepositions) konusu ile ilgili şunu söylemek isterim ki edatları sınıflandırabileceğimiz kesin kurallar söz konusu değildir. Çünkü zaten edat türünden kelimeleri sizler de tanımaya başladıkça, her birinin özel bir kullanım şekli olduğunu fark edeceksiniz.

Bu yüzden dolayı edat türünden kelimelerin hem cümle içerisindeki yapısal olarak kullanımı hem de anlam bakımından kullanımını en iyi şekilde anlamanın yolu, bu edatların her birisini tek tek öğrenmek ve sürekli örnek cümleleri inceleyip aynı zamanda örnek cümleler kurmaktır.

Bu sayede zamanla edatları öğrenmeye başlayacak, hangi kalıplarda hangi edatların kullanılıyor olduğunu hemen bileceksiniz. Bu sayede İngilizce Türkçe çeviri yapmanız da çok daha kolay olacaktır.



0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.