24 Şubat 2020 Pazartesi

İngilizce To Be Konu Anlatımı


İngilizce öğrenmek isteyen birisi için en temel konulardan birisi “to be” konusudur.

“be”, Türkçede “ol” anlamına gelir.

“To”, Türkçede “-mek, -mak” mastar eklerinin karşılığıdır.

Her ikisi birleşince “To be” (olmak) ifadesi ortaya çıkar.

“To be”, bir fiildir.

Peki fiilin ne demek olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız, “Sözcük Türleri” konusuna mutlaka bakmanızı öneririm. Çünkü eğer sözcük türlerinin ne olduğunu bilmiyorsanız ne bu konuyu, ne de diğer İngilizce konularını anlamanız çok zor ve hatta imkansızdır.


Fiilin ne demek olduğunu öğrendiğinizi farz ediyorum ve konuyu anlatmaya devam ediyorum.

Şimdi şöyle bir düşünelim; “to be” fiilini bu kadar önemli yapan şey nedir?

Aslında bu fiili önemli yapan iki farklı durum var.

1. Durum : İngilizcede birçok farklı zaman dilimine yönelik cümleler kurabilmemiz için “to be” fiilini de kullanmamız gerekir.

2. Durum : İngilizcede “... olmak” şeklinde cümleler kurabilmek için “to be” fiiline ihtiyaç duyarız.

Burada bilmeniz gereken önemli bir ayrıntı var;

“To be” fiili, yukarıdaki 1. durumda kullanıldığı zaman “yardımcı fiil” olarak kullanılmış olur. Bu yüzden dolayı, aynı cümledeki ana fiile “yardım etme” görevi üstlenir.


Örnek;

I am drinking.
(İçiyorum.)

Yukarıdaki cümlede iki tane fiil vardır. Bu fiillerin birincisi “to be” (olmak), ikincisi ise “to drink” (içmek) fiilleridir.

Hatırlarsanız; bu konunun başında “to be” fiilinin “olmak” anlamına geldiğini ifade etmiştim. Halbuki yukarıdaki örnek cümleyi Türkçeye çevirdiğimizde “olmak” kelimesini kullanmadık. Peki neden?

Cevap şu ki; “to be” fiili, yukarıdaki cümlede “yardımcı fiil” olarak kullanılmıştır. Bu sayede “drink” fiilinin şimdiki zaman olarak çekimlenmesinde yardımcı olmuştur.

“To be” fiili, bu şekilde “yardımcı” olarak kullanıldığında, kendi esas anlamı olan “olmak” anlamını vermez. Çünkü bu tür cümlelerde, bu fiilin amacı kendi esas anlamını vermek değil, cümlenin esas fiiline yardımcı olmaktır.

Eğer “to be” fiili yardımcı olarak değil de; “ana fiil” olarak kullanılırsa, bu durumda kendi esas anlamı olan “olmak” anlamını verir.

Örnek;

- I am a girl.
(Ben bir kızım.)

Yukarıdaki cümlede tek bir tane fiil vardır. O da “to be” fiilidir ve bu cümlede “to be” fiili, yardımcı olarak değil; ana fiil olarak kullanılmıştır. Bu nedenden dolayı, Türkçeye de “olmak” anlamı vermiştir. (Bunu anlamak için kızım kelimesinin sonundaki -ım ekine bakıyoruz. Çünkü bu ek, “to be” fiilinin, Türkçe’deki karşılığıdır.)

Sonuç olarak, yazının buraya kadar olan kısmında size şunu anlatmak istedim; “to be” hem ana, hem de yardımcı fiil olarak kullanılabilmektedir. Ancak kullanım bakımından anlam ve işlevselliği de değişkenlik gösterebilmektedir. Bu değişkenliğin ne olduğuna zaten değindik. Eğer kafanızı karıştıran bir ayrıntı varsa, bana bu yazının “yorumlar” bölümünden soru sormaktan çekinmeyin.

“To be” fiilini ister ana, isterseniz de yardımcı fiil olarak kullanın; her iki durumda da cümlenin öznesine göre değişkenlik göstermektedir.


Örneğin;

- You are drinking.
- You are a girl.

Yukarıdaki cümlelerin birincisinde “to be” fiili “yardımcı” olarak, ikincisinde ise “ana” fiil olarak kullanılmıştır.

Gördüğünüz gibi, farklı şekillerde kullanılmış olmasına rağmen “are” şeklinde kullanılmıştır. Bunun nedeni cümlenin öznesinin 2. tekil şahıs olmasıdır.

Eğer 1. tekil şahıs olsaydı, “am” şeklinde kullanılacaktı.

Sonuç olarak “to be” fiili şahsa göre şekil değiştirmektedir. Bu nedenle İngilizce öğrenmek aşamasında olan birisi için bu fiili ilk etapta akılda tutmak biraz zor olabilmektedir.

Pek çok kaynak, genellikle aşağıdaki gibi bir tablo ile öğretmeye çalışır;

“to be” (olmak)

I am
You are
He/She/It is

We are
They are


“To be” fiili çekimleri
Çekimlenmemiş
to be
I
am
You
are
He/She/It
is
We
are
They
are


“To be” yardımcı fiilini “olmak” anlamında kullandığınızda, yanına isim ya da sıfat türünden bir kelime ekleyerek kolayca İngilizce cümleler kurabilirsiniz.

Mesela “happy” (mutlu) kelimesi “sıfat” türünden bir kelimedir. Bu kelimeyi, “to be” fiili ile birlikte kullanarak basit bir şekilde İngilizce cümle oluşturabiliriz.

- I am happy.
(Ben mutluyum.)

- You are happy.
(Sen mutlusun.)

- She is happy.
(O mutludur.)

Bu tarz cümleler; kendiniz ya da karşınızdaki ile ilgili iyi ya da kötü özellikler ifade etmenize olanak sağlar.

Yukarıdaki örnek cümlelerde sıfat türünden kelimeler kullanılmıştır. Bu nedenle bir kişi ya da nesne hakkında bir özellik belirtmiş olduk.

Eğer isim türünden kelimeler kullansaydık, bu durumda bir tanımlama yapmış olurduk.

Örnekler;

- It is dog.
(Bu köpektir.)

- She is woman.
(O bir kadındır.)

- He is teacher.
(O öğretmendir.)

- I am Mexican.
(Ben Meksikalıyım.)
- This is book.
(Bu kitaptır.)

Gördüğünüz gibi yukarıdaki cümleler bir canlı ya da cansız varlık ifade edilmiş, tanımlanmıştır.

Hem sıfat, hem de isim türünden kelimeler “to be” fiili ile bir arada kullanılarak da cümleler oluşturulabilir.

Örnekler;

- She is beautiful woman.
(O güzel kadındır.)

Yukarıdaki cümlede “beautiful” sıfat, “woman” isim türündendir.

İngilizce to be konu anlatımı ile ilgili olarak söylemek istediklerim şimdilik bu kadar. Eğer merak ettiğiniz detaylar varsa, lütfen bana aşağıdaki yorum bölümünden sorunuz.


0 comments:

Yorum Gönder

Konu hakkında anlamadığınız bir ayrıntı varsa, yorum formunu kullanarak soru sorabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede geri dönüş yaparım.